donderdag 13 september 2018

veel kunst in het Vlaams Parlement

Kunst in het Vlaams Parlement! Wie had dat gedacht?!

We zijn dinsdag naar het Vlaams Parlement geweest. Dicht bij een vergaderzaal hing dit schilderij. 
Het stelt een gevangene voor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je kan de maag zien omdat hij zo mager is van veel te werken en weinig eten te krijgen. Je kan ook zien dat hij vast zit in lava. Als je heel goed kijkt, zie je dat in de lava, woorden staan. Dat zijn alle steden waar mensen gestorven zijn in concentratiekampen. Het stelt iemand voor waarvan zijn rechten zijn afgenomen. De volksvertegenwoordigers moeten hier iedere dag langs en worden zo herinnerd aan het feit waarom we wetten en rechten nodig hebben.
(Bloeme, Febe, Mila)

Dit kunstwerk stelt een kindje voor. Het staat aan de deur van de vergaderzaal van de volksvertegenwoordigers. De kunstenares stak het hoofd in brand en wreef het over de muur. Je ziet een lange streep. Het staat er om de kinderrechten niet te vergeten. Het jongetje ziet er verdrietig uit. Het heet 'Brand'. 
(Ilana en Helena)

Dit kunstwerk is een trompet met dieren erop: giraffen, ossepikkers (vogeltjes), nijlpaarden, neushoorns. Het hing in de vergaderzaal. De trompet bestond uit twee delen: een grote en een kleine. Het kleine deel stelde Vlaanderen voor en daarop zaten de ossenpikkers. Het grote deel stelde de rest van de wereld voor. De hoorns staan voor het praten met elkaar. De ossenpikker leeft op de rug van andere dieren. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. De ossenpikker eet de parasieten van de rug van het ander dier. Zo kunnen ze alletwee overleven zoals de wereld en Vlaanderen elkaar.
(Elise, Marie-Alix en Tijmen)


Dit kunstwerk stelt een persoon voor. De persoon is onzijdig: noch man, noch vrouw. Het is zeldzaam want er zijn er maar drie. Eén daarvan staat in het Vlaamse Parlement en één ligt op de maan. De kunstenaar heet Paul van Hoeydonck. Het beeldje staat voor de astronauten die ooit gestorven zijn. Er is geen dampkring op de maan (geen wind, regen...) dus het beeldje blijft proper en onbeschadigd. Het is niet groot omdat de astronauten het anders niet zouden mee krijgen in een raket.
(Okke, Artuur, Imani)


Op dit kunstwerk zie je een zin: 'Love yourself so you can love somebody else'. Dat betekent: 'Hou van jezelf zodat je van iemand anders kan houden'. Je moet dus van jezelf houden en dan pas kan je van iemand anders houden. De zin hangt aan een spiegel in een vergaderzaal zodat je ernaar kan kijken. Het betekent dat het nodig is om af en toe naar jezelf te kijken. Je moet proberen om goed voor jezelf te zorgen. Het hangt op een plek waar veel mensen samen zijn. Het is een inspirerend spiegel.
(Jaana en Thibo)

In het Vlaams Parlement kwamen we dit kunstwerk van Raveel tegen in de gang van voorzitter Jan Peumans. Hij vond dat er te weinig kleur was in zijn gang. De kunstwerken van Raveel zijn van spiegels gemaakt. Het betekent dat je eens in de spiegel moet kijken maar ook naar anderen. Want je ziet niet enkel jezelf in de spiegel. Zo kan je beslissingen nemen voor de hele wereld en niet voor jou alleen.
(Fiebe, Rave, Margaux)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten